Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad är EMIL och hur uppdaterar vi det?

Ni skriver att utbildningsanordnare ska uppdatera EMIL inför mässorna. Vad är det och hur uppdaterar vi det?  Och varför ska vi behöva göra det?
Saco Arrangör av Saco Studentmässor Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • EMIL är en gemensam standard för beskrivning av utbildningar, utbildningsanordnare och utbildningstillfällen. Det har använts sedan 2005 och togs fram på regeringsuppdrag av Skolverket tillsammans med Högskoleverket och VHS (numera UHR), Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen. Syftet var att ge sökande tillgång till objektiv, heltäckande, aktuellt och kvalitetssäkrad information.

  SUSA-navet – är en databas som varje dygn hämtar filer med utbildningstillfällen från UHR, MYH och Folkhögskolorna som i sin tur hämtar informationen i standarden EMIL från utbildningsanordnarnas egna utbildningsdatabaser. Navet har ett s.k. API som gör uppgifterna tillgängliga för externa aktörer, både offentliga och privata. Vem som helst kan bygga en app, webbplats eller annan tjänst baserat på detta innehåll. Några exempel är Utbildningsinfo.se , Saco Studentmässor och Allastudier.se.

  Viktigt att tänka på! 
  Väldigt många sökningar görs även när det inte är ansökningstid. Därför är det viktigt att omgående uppdatera den egna utbildningsdatabasen med planerade utbildningstillfällen, annars hittas utbildningen inte av sökmotorerna och utbildningen ”finns inte”. Informationen behöver inte vara komplett från början, det går bra att uppdatera allteftersom.

  Hur används EMIL-informationen på Saco Studentmässor?
  Med vårt sökverktyg (webb och app) kan besökarna söka efter vilka utställare som tillhandahåller ett visst utbildningsprogram. I träfflistan visar vi utbildningsanordnarnas namn, utbildningsprogrammets namn och länk till den webbsida som finns inlagd i utställarens utbildningsdatabas (oftast programsidan).
  Det som är viktigt att uppdatera i egna utbildningsdatabasen inför mässorna är utbildningstillfället med utbildningens namn och tillhörande taggar (ämneskategori). Så om övrig information inte är klar då gör det inget. Syftet är att göra er utställare sökbara efter utbildning.

  Vem uppdaterar utbildningsdatabasen hos er? Vem ska du prata med? Om du inte vet vem på lärosätet som ansvarar för uppdateringarna kan du kontakta
  • UHR: xml-support@uhr.se
  • Folkhögskolorna, kontakta fredrik.olen@sverigesfolkhogskolor.se
  • Yrkeshögskolan susann.bork@myh.se,

  Sandra Wahlgren Projektledare för Saco Studentmässor
 • Information om SUSA-navet och deras API finns på https://susanavet2.skolverket.se/#/api/
  David

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.